Co je pies?

Czy gotowe karmy są rzeczywiście najlepsze?

Gotowe karmy są tak popularne bo są wygodne dla właścicieli psów i dlatego coraz mniej jest osób samodzielnie przygotowujących jedzenie dla zwierząt. Już teraz aż 85% Europejczyków (europa zachodnia) stosuje karmy gotowe, w tym ok. 10% z nich stosuje wyłącznie suchą karmę w postaci chrupek – twierdzą eksperci z firmy Pedigree. Moim zdaniem stosowanie gotowej karmy nie jest idealnym rozwiązaniem, które zapewniałoby psom wartpściowych składników odżywczych. Markowi producenci karmy dla psów chwalą się że w ich karmie procentowy udział białka zwierzęcego wynosi nawet 30% objętości. Brzmi to dobrze ale w mięsie zakupionym w sklepie mamy praktycznie 100 procent mięsa w mięsie. Nie odbieram zasług producentom, rzeczywiście cały czas pracują nad udoskonalaniem swoich produktów, ich gama jest naprawdę imponująca i mają produkty dla każdej możliwej grupy, psy małe, duże, szczenięta itd. Jednak tak naprawdę ich celem jest stworzenie karmy mającej w jak największym stopniu przypominać naturalną!

Różne psy, różne potrzeby

Psy dużych i małych ras mają różne potrzeby, głównie co do ilości i proporcji poszczególnych składników wynikające poza różnicą w rozmiarach również z odmiennego trybu życia. Także potrzeby szczeniaka są nieco inne niż dorosłego psa.

Psy duże i małe mają inny metabolizm. Znacznie różnią się tempem wzrostu, budową i czasem dojrzewania. Waga przewodu pokarmowego psa dużego wynosi tylko 2,7% jego wagi całkowitej. Duży pies osiąga dojrzałość pomiędzy 18 a 24 miesiącem życia. U psów ras małych przewód pokarmowy stanowi może stanowić aż 7% wagi ciała, czyli prawie 3 krotnie więcej niż u psa dużego. Psy ras małych dojrzewają również znacznie wcześniej, w wieku ok. ośmiu miesięcy.

Szczenię należy karmić 3 razy dziennie, po ukończeniu przez nie 6 miesiąca życia posiłki trzeba ograniczyć do dwóch, jednego rano i drugiego wieczorem. Pies dorosły powinien dostawać jeden posiłek dziennie.

Psy podwórzowe i szczenięta

Oczywiście psy, które trzymane są na zewnątrz muszą otrzymywać posiłek dwa razy dziennie, szczególnie zimą kiedy ich wydatki energetyczne (konieczność utrzymania ciepłoty ciała) są znacznie większe. Młodym psom (przed ukończeniem 1 roku życia) należy dodawać do posiłków wapno (szczyptę) i raz na tydzień kilka kropel witaminy D3. W aptece można zaopatrzyć się w mieszankę: fosforanu wapnia 50%, mleczanu wapnia 20% i węglanu wapnia 30%. Wapna i witamin nie należy jednak przedawkować, lepiej stosować ich za mało niż zbyt dużo. Jest to wyłącznie suplement i uzupełnienie. Generalnie jestem za stosowaniem takich dodatków tylko w momencie kiedy stwierdzamy że pies ma niedobór jakiegoś składnika. Prawidłowo żywiony pies zjada w codziennej porcji pokarmu wystarczającą ilość naturalnych witamin i wapna. Znacznie wartościowszym podejściem jest ułożenie zbilansowanej diety niż dodawać suplementy do monotonnego i przypadkowego jedzenia.

Miska psa

Naczynie z którego je nasz pies powinno być zrobione ze stali nierdzewnej bądź twardego tworzywa nadającego się do kontaktu z żywnością. Należy Jeżeli posiadamy więcej niż jednego psa, trzeba od szczeniaka przyzwyczajać je do jedzenia z własnej miski. Unikniemy awantur i ewentualnych strat w postaci potarganych uszu w przyszłości.

Mięso, mięso, mięso

Podstawowym pożywienie psa, który jest przecież drapieżnikiem jest mięso i powinno być podawane w stanie surowym, średniej wielkości (15 kg) pies powinien dziennie otrzymać 15 -20 dag mięsa. Pies musi codziennie otrzymywać w pożywieniu odpowiednią porcję białka. Jeśli mamy kłopoty z zapewnieniem mu mięsa,podajemy biały ser, ryby, jaja czy ser żółty. Ser żółty (tylko łagodny w smaku) jest bogaty w białko ale należy go ostrożnie dawkować, gdyż jego nadmiar może spowodować biegunkę.

Gotowane mięso traci sporo na wartościach odżywczych, przede wszystkim zniszczeniu ulegają witaminy. Wyjątkiem są odpadki rzeźne, podroby i mięso, co do których pochodzenia nie mamy pewności, te można na wszelki wypadek sparzyć we wrzątku. Doskonała dla psów jest baranina i konina. Koninę trzeba dawkować ostrożnie, jest bogata w białko i może powodować wysypkę (widoczną na brzuchu i pachwinach). Doskonałe dla psów są ryby, należy je przed podaniem ugotować, można też usunąć grubsze ości. Psy karmione rybami szybko chudną, może to być pomocne jeśli nasz zwierzak ma nadwagę, dla psów mieszczących się w normach można uzupełniać ryby dodatkiem tłuszczów.

Cielęcina i wieprzowina są najmniej odpowiednie dla psów. Cielęcina ma stosunkowo mało wartości odżywczych, zaś tłusta wieprzowina jest nawet szkodliwa. Absolutnie nie powinno się dawać psom wędlin, głównie ze względu na przyprawy i konserwanty, nadpsuta wędlina jest niebezpieczną trucizną! Można za to podawać psom nieświeże surowe mięso. Dla szczeniaków kości cielęce i wolowe są świetną zabawką, uratujemy w ten sposób przed ich zakusami meble i obuwie. Kości wieprzowych psom się nie daje, nie mają w zasadzie wartości odżywczych, jedynie zapełniają żołądek, a u starszych osobników powodują kłopoty przy wypróżnieniu.

Owoce i jarzyny

Jarzyny powinny być surowe, dobrze rozdrobnione. Tarte jabłko, marchew, ogórek kiszony, posiekana kiszona kapusta, sałata.

Wypełniacze

Płatki owsiane, kasza, ryż i kluski. Produkty te należy stosować z umiarem, są bardzo odżywcze a dużo psów trzymanych w domach ma już nadwagę. Dodajemy do nich mleko bądź trochę tłuszczu, pokrojonego mięsa i jarzyn.